Ciasto marchewkowe

Pisząc ten wpis zajadam się pysznym ciastem marchewkowym. A oto przepis.

Składniki:

4 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka oliwy

2 szklanki mąki

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

2 szklanki startej marchwi (ok. 3 średnie marchewki)

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem. Następnie dodać żółtka i kolejno wszystkie produkty (oprócz marchewki). Wszystko wymieszać. Jeśli podczas mieszania mamy wrażenie, że z ciasta można ulepić kulkę, dodajemy odrobinę wody (na dnie szklanki, nie więcej niż 1/4 szklanki). I mieszać dalej.

Startą na małych oczkach marchewkę dodać na końcu i wymieszać łyżką.

Piec w 180 stopniach przez ok. 40 min.

  2 comments for “Ciasto marchewkowe

  1. 16 września 2015 o 12:40

    Mmm, smakowitości :)

    • il mio ritratto
      16 września 2015 o 13:52

      Jestem tego samego zdania :)

Odpowiedz na „~ginAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *