Pomidory zapiekane z jajkiem

Danie może być podane na obiad lub na kolację. Są to 2 porcje, ale ostatnio byłam tak głodna, że na obiad zjadłam oba pomidory  :-D

Składniki:

2 duże pomidory

duża cebula

2 łyżki oleju

2 kromki chleba tostowego (z mąki graham)

2 jajka

1/2 pęczka szczypiorku

sól i pieprz

Wykonanie:

Z umytych i osuszonych pomidorów ściąć wierzchy i wydrążyć środki. Posiekać szczypiorek. Pokroić w kostkę tosty.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone tosty i miąższ pomidorów. Dodać szczypiorek (troszkę odłożyć), doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Farszem napełnić pomidory. Na reszcie oleju usmażyć sadzone jajka. Podczas smażenia doprawić solą i pieprzem oraz posypać resztą szczypiorku.

Jajka położyć na pomidorach i piec 10 min w 190 stopniach.

 

Pora na pomidora! Wegetariański obiad V Warzywa psiankowate 2015

  2 comments for “Pomidory zapiekane z jajkiem

  1. 8 września 2015 o 15:46

    Jak dla mnie – śniadanko jak znalazł. Dziękuję za dodanie do akcji.

  2. 8 września 2015 o 23:03

    Ja też zjadłabym oba ;)
    Dziękuję za dodanie do akcji pomidorowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *