Ciastka rubinowe

Przepis na ok. 35 ciasteczek. Nie przerażajcie się ilością. Z doświadczenia wiem, że ciastek szybko zabraknie  :-D

Składniki:

2 szklanki mąki

4 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki cukru

1/2 kostki margaryny

1/2 szklanki mleka

1 jajko

dżem jagodowy lub z czarnej porzeczki

cukier puder do posypania

polewa czekoladowa ciemna

Wykonanie:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier oraz margarynę i posiekać na drobną kruszonkę.

Do mleka dodać jajko, lekko wymieszać.

Połączyć wszystkie składniki razem i wymieszać widelcem, aż ciasto da się uformować w miękką kulkę. Zagnieść ciasto w miarę potrzeby dosypując mąkę.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 – 5 mm. Wykrawać szklanką krążki. Z połowy krążków wyciąć kieliszkiem środki i powstałe pierścienie przenieść na pozostałe krążki. W środek położyć łyżeczkę dżemu.

Ciastka piec ok. 25 min w 180 stopniach. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem i udekorować polewą.

Smacznego 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *