Ciasto ucierane z rabarbarem

Kuchnia duńska ma kilka cech. Przede wszystkim uwzględnia sezonowość potraw. Zatem rabarbar jak najbardziej jest na miejscu. Dania są proste w wykonaniu i nie wymagają wyszukanych składników, gdyż Duńczycy są narodem oszczędnym (jak poznaniacy ;-) ). Lecz najważniejszy jest nastrój panujący podczas posiłków. Skandynawowie starają się zachować podczas jedzenia miłą atmosferę. Dlatego ciasta jest dużo, by dla nikogo nie zabrakło.

Przepis na to ciasto, w mojej rodzinie jest odkąd pamiętam. Nie wiem dokładnie skąd pochodzi, ale pasuje do opisu kuchni duńskiej.

Składniki:

- 250 g masła

- 250 g cukru

- 4 jajka

- 250 g mąki pszennej

- 70 g mąki ziemniaczanej

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 120 ml mleka

- 3 „ogonki” rabarbaru

Wykonanie:

Rabarbar obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z odrobiną cukru i mąki (by był lekko oprószony). Zostaw w sitku by warzywo nie leżało w soku.

Roztop masło w rondelku. W tym czasie zmiksuj ze sobą cukier wraz z jajkami. Dodaj do tego masło i zmiksuj.

Do masy jajecznej dodaj obie mąki, proszek do pieczenia i mleko. Połącz wszystko w jednolitą masę.

Wylej ją na blaszkę (30 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu powtykaj kawałki rabarbaru.

Piecz w 190 stopniach ok. 50 min.

 

Skandynawskie lato 2015

  2 comments for “Ciasto ucierane z rabarbarem

  1. 20 lipca 2015 o 09:32

    Ciasto zapowiada się ciekawie. Abym mogła je dodać do akcji potrzebuję jakiegoś zdania, dwóch, że wywodzi się z kuchni skandynawskiej (źródło, inspiracja itp.).

    • il mio ritratto
      20 lipca 2015 o 11:26

      Opis dodany. Mam nadzieję, że taki wystarczy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *